Cât de nocive sunt băuturile răcoritoare carbogazoase


 Conditionat de gustul tentant, de reclamele mai mult sau mai putin subliminale ori pur si simplu de o sete arzatoare, consumul de bauturi racoritoare carbogazoase este mentionat uneori printre pericolele latente la adresa sanatatii, din cauza unor ingrediente si a efectelor produse de acestea. Intr-un asemenea context, consumatorii ar trebui macar sa analizeze cu mai multa responsabilitate, inainte de toate, ce ar putea fi mai important: profiturile fabuloase de pe urma marketingului foarte abil al firmelor producatoare sau echilibrul organismului copiilor – primii dusi in ispita delectarii cu aromele dulci? Numai ca, pana nu e prea tarziu, si multi adulti isi pot da seama ca ei insisi se afla in bataia pustii!

Creierul femeilor, sub asediu

 Potrivit unui studiu al nutritionistilor americani, consumul frecvent de bauturi carbogazoase cu zahar creste cu 83% riscul femeilor de a suferi un atac cerebral ischemic (cauzat de blocarea unui vas sangvin). Studiul s-a intins pe aproape 20 de ani, iar la cercetare au participat 39.768 de barbati si femei, dintre care 453 au avut probleme ischemice la inima si 1.922 au suferit un atac cerebral ischemic. Acesta este de fapt un al doilea studiu care face legatura intre consumul de bauturi carbogazoase si problemele cardiace sau cerebrale. Concluzia este logica: bauturile carbogazoase cresc riscul de obezitate si diabet, deci cresc si riscul de probleme cardiovasculare, au explicat medicii implicati in cercetari.

Risc de cancer

 Detaliind ultima observatie, trebuie precizat ca in ultimii ani creste permanent numarul pacientilor diagnosticati cu obezitate, diabet zaharat si cu diferite boli intestinale sau cardiovasculare. Medicii sustin ca unul dintre factorii care au condus la aceasta situatie este consumul de bauturi carbogazoase preponderent de catre copii. In primul rand, bauturile carbogazoase dauneaza dintilor. Aceste „ape colorate si dulci” contin un adaos mare de zahar, acizi precum cel citric sau ascorbic, bioxid de carbon, diversi coloranti, conservanti sau substante care amelioreaza gustul. Multe dintre aceste bauturi au efecte cancerigene. Acizii dauneaza smaltului dintilor si provoaca aparitia cariilor dentare. Un efect negativ il au asupra tractului gastrointestinal. Bioxidul de carbon opreste secretia gastrica, provocand maladii precum ulcerul gastric sau gastrita.

 De asemenea, bauturile carbogazoase pot duce la boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate si dereglari de metabolism. Aparent, consumam aceasta bautura ca sa ne potolim setea, dar dimpotriva, ea se intensifica si simtim nevoia si dorinta sa bem tot mai mult, fara sa ne dam seama ca astfel ingeram o cantitate nepermis de mare de zahar. Copiii beau cel mai frecvent astfel de bauturi si de aceea lor le sunt contraindicate in primul rand, pentru ca sint mai predispusi la maladiile mentionate. Mai mult, bauturile carbogazoase nu au un continut nutritiv necesar, nu contin nici vitamine si nici minerale. Drept urmare, recomandarea cea mai sanatoasa pentru a ne potoli setea si eventuala nevoie de o racoritoare gustoasa se refera la un pahar cu suc natural sau apa plata.

Intaritoare care te doboara

 Nu mai este un secret pentru nimeni: mai mult sau mai putin informati (ori chiar deloc), amatorii de bauturi reconfortante, nealcoolice, dar energizante, cred ca aceste licori cu o compozitie chimica majora tonifiaza si sporesc capacitatea de lucru tocmai datorita ingredientelor specifice pe care le contin. Cel mai frecvent  intalniti asemenea compusi sunt guarana, taurina, complexul de vitamine B, precum si diferite ierburi. Practic, lista este similara cu ce se gaseste intr-o bautura racoritoare carbogazoasa, dar cantitatile sunt mai mari in cazul acesta.

 Potrivit unor studii de specialitate, bauturile energizante datoreaza calitatile lor, de fapt, exclusiv cofeinei: ele contin o concentratie de cofeina de pana la 14 ori mai mare in comparatie cu bauturile carbogazoase, nivel apreciat fara dubii ca fiind toxic de catre experti. Totodata, bauturile energizante contin calorii suplimentare, pe care cei mai multi dintre copii nu reusesc sa le consume si care pot provoca aparitia obezitatii si a cariilor dentare. Alti stimulenti, cum este sus-amintita cofeina, sunt asociati cu aparitia diabetului, a maladiilor cardiace, a tulburarilor de comportament si chiar a deceselor premature.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

Sursa:  http://www.revistamagazin.ro/content/view/11736/31/

Anunțuri

Răspunde decent ...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s