Sulurile antice carbonizate


 Sulurile antice carbonizate sunt, evident, extrem de fragile. Continutul – textele – a fost inaccesibil, pana in momentul in care a fost investigat cu o tehnica de ultima ora. Multe, foarte multe dintre acestea reprezinta o adevarata comoara culturala, cu atat mai valoroasa cu cat nu exista copii. Orice incercare de a le deschide, le-ar distruge. Sa luam ca exemplu cele descoperite in urma cu 260 de ani in „Villa Papirusului” din Herculaneum care reprezinta o mica biblioteca ascunsa sub straturi de materie vulcanica, din timpul eruptiei Vezuviului.

 De-a lungul ultimelor decenii oamenii de stiinta au incercat prin diverse tehnici de imagistica sa desluseasca textele. Fara rezultate. Cerneala utilizata in Antichitate a fost produsa pe baza de carbon rezultat din reziduuri arse. Are o densitate cvasi identica celei a foii de papirus arsa ceea ce face ineficace utilizarea razelor X. O echipa de cercetatori italieni si francezi a recurs la o noua tehnica ce utilizeaza diferenta de indice de refractie, denumita tomografie X in contrast de faza.

 Noua tehnica este favorizata de faptul ca cerneala nu patrunde in fibrele vegetale ale papirusului, literele formand un foarte mic relief la suprafata sa. Aceasta diferenta de cateva sute de microni permite amplificarea contrastului intre cele doua componente ale sulului facand sa apara literele.

 Doua papirusuri din Herculaneum aflate in colectia unui institut din Franta au fost supuse acestui tip de investigatie hi-tech, inregistrandu-se rezultate uluitoare. O seama de litere au putut fi citite in interiorul sulurilor deformate si lipite intre ele. Cercetatorii au reusit sa reconstituie un alfabet grec aproape complet. Unul dintre suluri pare sa contina un text al filozofului epicurean Philodem redactat in primul secol i.Hr., in scoala pe care a infiintat-o. O performanta asteptata de atata si atata timp.

 Prin aceasta tehnica ce urmeaza sa fie perfectata s-ar putea obtine imaginile interioare ale unui papirus in ansamblu, in doar cateva ore, utilizandu-se fascicule de lumina emise de un sincrotron. In timp, toate sulurile carbonizate descoperite, nu doar in „Villa Papirusului” din Herculaneum, vor putea fi descifrate.

Sursa: http://www.revistamagazin.ro/content/view/11657/30/  DORIN MARAN

Reclame

Răspunde decent ...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s